Behandeling

Aangezien genezing nog niet mogelijk is, is behandeling gericht op het verlichten van klachten en
het verbeteren van de levenskwaliteit.


Pijnmedicatie

Pijnmedicatie varieert van relatief lichte tot krachtige pijnstillers waarvoor een voorschrift nodig is.

Paracetamol

Paracetamol is één van de meest gebruikte pijnmedicatie. Naast een pijnstillende werking heeft paracetamol ook een koortswerende werking, geen ontstekingsremmende werking. Paracetamol geeft in vergelijking met NSAID’s veel minder maagklachten. Het is in allerlei vormen en doseringen verkrijgbaar, Het is een betrekkelijk veilig en goedkoop middel. Bij volwassenen is de maximum dosis 3000 mg per dag. Men kan wel meer slikken, maar dan wordt de pijnstillende werking niet beter.

NSAID’s

(Ibuprofen (Advil, Brufen, Nurofen), Naproxen (Aleve, Naproxen))
NSAID’s werken naast pijnstillend en koortswerend, ook ontstekingsremmend. NSAID’s blokkeren de productie van prostaglandines in het lichaam. Prostaglandines zijn bij verschillende fysiologische processen betrokken, zoals pijn en ontsteking. Prostaglandines zorgen er ook voor dat de baarmoeder zich samentrekt tijdens de menstruatie, deze samentrekkingen kunnen pijnlijk zijn. Er wordt gedacht dat vrouwen met endometriose meer prostaglandines produceren dan vrouwen die geen endometriose hebben.
NSAID’s werken alleen effectief als ze worden ingenomen voordat het lichaam prostaglandines begint te produceren. Het beste is om NSAID’s in te nemen voordat je de pijn verwacht of voordat je menstruatie begint.
Bijwerkingen van NSAID’s zijn: misselijkheid, overgeven, diarree, maagklachten.

Opiaten

(Codeïne, Tramadol, Morfine)
Codeïne en tramadol zijn zwakke opiaten en hebben een minder pijnstillend effect dan de sterke opiaat morfine. Opiaten worden pas gebruikt als andere pijnmedicatie niet helpt, sommigen worden alleen in ziekenhuizen voorgeschreven.
Bijwerkingen: obstipatie, jeuk, misselijkheid. Ook kunnen opiaten verslavend zijn.

Hormonale medicatie

Hormoon behandelingen voor endometriose zijn ontwikkeld om de oestrogeen productie die door het lichaam van de vrouw worden geproduceerd te verlagen. De hormoontherapie onderdrukt hiermee de menstruatie om maandelijkse bloedingen te voorkomen.

Anti-conceptiepil

De pil bevat een mix van oestrogeen en progesteron.
Door de pil wordt de ovulatie onderdrukt en de productie van de vrouwelijke hormonen in de eierstok beïnvloedt. Afhankelijk van je symptomen kan een gynaecoloog je adviseren de pil cyclisch in te nemen (met stopweek) of continue.
Er zijn verschillende merken pillen, het is dan vaak uitzoeken welke pil het best bij je past en de minste bijwerkingen geeft.

GnRH-analogen

(Decapeptyl, Gonapeptyl, Lucrin, Zoladex)
GnRH-analogen stopt de natuurlijke productie van oestrogeen, waardoor de endometriosehaarden niet meer worden voorzien van oestrogeen, de groei hierdoor wordt geremd. De endometriosehaarden worden inactief en slinken. Het lichaam komt door de lage oestrogeenwaarden in een tijdelijke menopauze.
Vaak wordt bij gebruik van GnRH-analogen ‘add back’ medicatie aanbevolen om de bijwerkingen te verminderen.
Bijwerkingen van GnRH-analogen zijn: vapeurs, nachtelijk transpireren, hoofdpijn, spierpijn, stemmingswisselingen, duizeligheid, depressie, slapeloosheid, botontkalking.

Progestagenen

(Duphaston, Primolut, Provera, Orgametril)
Progestagenen zijn hormoonpreparaten die de groei van baarmoederslijmvlies remt en de ovulatie onderdrukt. Gedacht wordt dat progestagenen zo ook de groei van endometriose onderdrukt en de endometriose-geïnduceerde ontsteking remt. Tijdens een behandeling zullen de meeste vrouwen geen ovulatie en menstruatie meer hebben.

Operatie

Operatie is de enige manier om endometriose definitief te diagnosticeren, dit gebeurt via een laparoscopie (kijkoperatie). Bij een laparoscopie worden er kleine sneetjes gemaakt: in de navel en rechts, links en/of midden in de onderbuik. Door het sneetje in de navel wordt de laparoscoop (camera) ingebracht. Door de andere sneetjes wordt andere apparatuur in gebracht. Heel zelden wordt er bij endometriose een laparotomie (openbuik-operatie) gedaan, wanneer het niet mogelijk is om een laparoscopie te doen.
Het succes van een operatie is afhankelijk van de chirurg, probeer iemand te vinden die ervaren is in het chirurgisch verwijderen van endometriose.