Omringd door bolle buikjes

2020-09-04

kinderwens

    • fertiliteit
    • baby
    • zwanger
    • gevoel
    • droom
“Wil je ook een bellini drinken?” Vriendin: “Nee… Ik zal het maar zeggen, ik ben zwanger.” Ik sta letterlijk met mijn mond vol tanden en ik ben niet de enige. Ik probeer me snel te herpakken en zeg: “Oh, leuk..” Innerlijk borrelt woede, kon ze dat nu niet iets tactvoller hebben aangepakt… typisch haar…


Mijn andere vriendinnen waren even uit het veld geslagen als mij, maar praten ondertussen weer even enthousiast mee. Toch zie ik een aantal bezorgde blikken mijn richting uitkomen. Ik tover opnieuw een glimlach op mijn gezicht en probeer mijn aandacht bij het gesprek te houden, toch blijft dit moeilijk… Waarom zij wel? Ze zijn nog maar pas aan hun bouw begonnen en hebben nog niet eens samengewoond… “Het is voor begin maart, de bouw gaat pas af zijn in de zomer.” Eva niet jaloers zijn… Je gunt het haar… “Hij komt waarschijnlijk even bij mij wonen in het appartement.” Grrr… ik heb geen zin in eindeloze zwangerschap gesprekken... “Het was niet gepland” … zeker bij haar, ze heeft ook van naaldje tot draadje vertelt hoe hun toekomstig huis er gaat uitzien en laat geen ruimte voor andere gesprekken… “Ja, zijn vrienden dachten ook dat we een grapje maakte.” Kom op Eva, laat niet zien dat het je iets doet. Je moet sterk zijn…Je moet sterk zijn. Iets wat uit mijn persoonlijkheid en opvoeding is blijven hangen, maar waarom eigenlijk? Nu lees ik vaak dat sterke vrouwen degene zijn die hun gevoelens laten zien. Toch kan ik het niet. Als ik daar zit te wenen doe ik haar alleen maar slecht voelen. Terwijl het net iets is waarom je blij moet zijn. 
Op automatische piloot zet ik de rest van de avond door, ik denk niet dat ze iets gemerkt hebben. Éénmaal in de auto begint die mallemolen aan gedachten weer te spelen en rollen uiteindelijk de tranen over mijn wangen. Ik vraag mezelf af waarom deze me meer raakt dan andere. Het is te kort bij... Ik ken haar al van in de lagere school… Het is te kort achter de aankondiging van mijn schoonzus. Deze aankondiging heb ik trouwens nog met niemand gedeeld. Ik hou mezelf voor omdat ze het nog even stil willen houden.. maar in het diepste van mijn hart weet ik… als niemand die ik ken het weet, krijg ik er ook geen vragen over en kan ik doen alsof het nog geen waarheid is. Toch binnenkort ben ik omringd door bolle buikjes en zal ik de waarheid onder ogen moeten komen.
Deze november zal het 5 jaar geleden zijn dat ik gestopt ben met de pil. Ik zou je willen zeggen dat de zwangerschapsaankondigingen makkelijker worden, maar jammer genoeg is dit voor mij niet zo. Er zijn er wel die je minder hard raken dan andere. Dit ligt aan de band die je met die persoon hebt en of je het zag aankomen. Ik heb ondertussen vriendinnen die me inlichten als ze beginnen met ‘proberen’ of me apart inlichten van de zwangerschap. Dit apprecieer ik enorm en geeft me de kans om me mentaal voor te bereiden. Ik kan dan oprecht blij zijn. Dit is meestal bij vriendinnen die mijn kant ook begrijpen en tijdens hun zwangerschap er ook niet continu over willen praten. Jammer genoeg zijn er ook andere, maar ik hou mezelf voor dat ze dit onbewust doen en dat het voor hen ook een spannende tijd is. Indien nodig zorg ervoor dat je voldoende afstand bewaart, desnoods met een leugentje om bestwil. We hebben namelijk allemaal een ‘drukke’ agenda.
Indien je een vriendin hebt die nog probeert zwanger te worden, ga je zwangerschap niet aankondigen via via of het al van de daken schreeuwen alvorens het haar te vertellen omdat je schrik hebt voor haar reactie. Wat is het ergste dat kan gebeuren? Dat ze in tranen uitbarst? Als ze een echte vriendin is, heb je dat er voor over. Vertel het haar wel op een rustige plaats zodat ze haar gevoelens kan uiten. Als ze het via iemand anders verneemt of achteraf verneemt dat die en die het al wist, kan het jullie relatie schaden.
Toch blijft dit een moeilijke situatie. Indien ik merk dat ik er boos om word, probeer ik me in te leven in de situatie van de andere. Dit kalmeert mij meestal en helpt mij het een plaats te geven. Ik ben benieuwd naar jullie tips en ervaringen.

Eva

Schrijf je in voor onze

nieuwsbrief