Wil de BBV (Bekende Belgische Vrouw) met endometriose dan NU opstaan aub?

2019-05-15

endo en...

    • endo in de spotlights
    • bekende belgische vrouw met endo
    • zoektocht
    • endo what???
    • endometriose
Wat hebben Hilary Clinton, Whoopi Goldberg, Susan Surandon, Dolly Parton, Cyndi Lauper, Padma Lakshi en Emma Bunton (alias Baby Spice)  met elkaar gemeen?   Het lijkt verdacht veel op een quasi onoplosbare quizvraag,  ware het niet dat u deze vraag zit te lezen op de website van Endohome… Dus jawel, deze celebreties lijden wel degelijk allemaal aan …endometriose.

Een aantal van deze powermadammen gebruikt actief haar bekendheid om meer bewustmaking te creëren rond endometriose.  En dat is maar goed ook. Want endometriose blijft nog altijd een vrij onbekende aandoening, die vaak lang zonder diagnose blijft. 
Té lang. En nochtans:
…treft endometriose 1 op 10 vrouwen. Dat zijn bijna 200 miljoen vrouwen wereldwijd! Niet bepaald een zeldzame aandoening dus!
… is een vroege diagnose ongelooflijk belangrijk. Niet alleen omdat het vrouwen een hoop pijn en ongemakken bespaart, ook omdat endometriose vaak gelinkt is aan een verminderde vruchtbaarheid. En een onvervulde kinderwens, dat hakt er zwaar in. 
De Amerikaanse Top chef host Padma Lakshi is mede-oprichter van de Endometriosis Foundation of America. Ook filmactrice Susan Surandon fungeert als spreekbuis voor diezelfde organisatie.  Endofrance  heeft de Franse actrice Laetitia Milot als meter. En Endohome? Endohome is naarstig op zoek naar die ene (of nog beter: meerdere) BBV (’s) – Bekende Belgische Vrouw(en)- die endometriose een gezicht willen geven in ons land!

Nee, endometriose heeft niet echt een sexy imago. Alhoewel, heb je Padma Lakshi, Susan Surandon en Laetitia Milot al eens goed bekeken?  En nee, het is niet zo dat je elke dag vrolijk en enthousiast van de daken schreeuwt: “Hé, wil je nou eens weten wat ik heb: endometriose!”   Maar anderzijds… hé, waarom zou een mens zich in godsnaam moeten schamen omdat ie endometriose heeft?  Ja, waarom eigenlijk?

Dus als jij die BBV bent bij wie deze oproep op dit eigenste moment terecht komt (we zijn blij dat je meeleest!), bedenk je dan: wat houdt mij eigenlijk tegen om te reageren?  Wat heb ik erbij te verliezen om nu meteen contact op te nemen met Endohome
http://www.endohome.be/contact en te melden dat ik die lang gezochte en fel begeerde BBV -met-endo ben? En wat heb ik er bij te winnen? Stel je om te beginnen al die duizenden en duizenden juichende lotgenoten met endo voor die je vanaf dan op handen zullen dragen. Geef hen een gezicht! Wees die powermadam!

Lees jij deze blog en ben je niet die BBV die we zoeken?  Ook jouw hulp kunnen we gebruiken (nee, zo snel kom je er niet mee weg) : help Endohome die BVV vinden door deze blog massaal te delen op FB en/of te tweeten op Twitter!   Of zeg het voort! Dikke merci!

PS:
Onlangs vond de jaarlijkse ledenvergadering van Endohome plaats.  Een groep enthousiaste vrouwen brainstormde aan een gezellige tafel met (niet onbelangrijk detail) een groot bord koekjes over initiatieven die endometriose in de spotlights zouden kunnen stellen. Het topic “BBV-met-endo” borrelde op. Het topic “Endohome-zoekt-gastbloggers” ook. En 1+1 is nog altijd 2. Dus bij deze… mijn gastblog over BBV-met-endo.

Endometriose maakt ook deel uit van mijn leven. Het bracht nooit heel sterk mijn levenskwaliteit in het gedrang, maar blijkbaar wel mijn vruchtbaarheid.  Achteraf bekeken- na jaren en jaren fertiliteitsbehandelingen- besef ik pas wat een ravage endometriose moet aangericht hebben op dat vlak. Ik ben uiteindelijk mama geworden van 2 coole kerels en als  kinderwensconsulent en -coach heb ik mijn nieuwe roeping gevonden. Voor mij bracht endometriose dus een happy ending.
En dat wens ik ieder van jullie ook toe, op welke manier dan ook. Ik wens het jullie van harte.

Viki

Schrijf je in voor onze

nieuwsbrief